Search This Blog

Tuesday, December 27, 2016

Lama tidak post atas sebab kesibukan tugas harian.
Melihatkan keadaan ekonomi semasa dengan pelbagai isu yang melanda beberapa tahun kebelakangan ini seperti kejatuhan harga minyak, ketidak stabilan pergerakan matawang asing serta isu isu geo politik telah merubah trend pengguna global. Isu isu ini secara tidak langsung telah menyebabkan kos kehidupan yang semakin meningkat dan akibatnya juga telah menimbulkan masalah sosial. Begitu juga kos perniagaan juga semakin meningkat yang menyebabkan setengah perniagaan terpaksa ditutup atau mengalami pendapatan yang semakin betkurangan.

Walaupun begitu, peluang-peluang perniagaan masih ada dan perlu terus diterokai oleh syarikat-syarikat kecil dan sederhana. Pasaran domestik adalah terhad jadi pasaran luar yang lebih luas perlu ditinjau dan disasarkan untuk perkembangkan perniagaan.

Adalah mudah untuk menyatakan bahawa pasaran luar atau yang dikenali sebagai pasaran eksport adalah amat besar dan banyak potensinya. Tetapi proses atau langkah-langkah yang perlu dilakukan untuk membolehkan produk atau perkhidmatan dapat merentas sempadan adalah penuh dengan ranjau dan duri. Proses ini perlu untuk memastikan peniaga atau usahawan bersiap sedia untuk bersaing dengan pelbagai produk dan perkhidmatan dari lebih daripada 200 buah negara di seluruh dunia.

Bersambung..


No comments:

Post a Comment